Alegeri locale în Republica Moldova. Prezență mai mică la urne față de 2015

120
Alegeri locale în Republica Moldova. Prezență mai mică la urne față de 2015 - vot-1571571031.jpg

Articole recomandate

Peste 2,8 milioane de alegători din Republica Moldova sunt așteptați, duminică, la urne, pentru a alege primarii și membrii consiliilor locale și raionale.


În același timp, tot duminică au loc și noi alegeri parlamentare în 4 circumscripții uninominale din Republica Moldova.


Pentru cele 4 mandate de deputat vacante concurează 29 de candidați.


Peste 20% dintre alegători și-au exercitat, duminică, până la ora 13.00, dreptul de vot la alegerile locale din Republica Moldova, a anunțat, într-un briefing de presă, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, prezența la vot la ora 13.00 este cu aproximativ 8% mai mică față de alegerile locale din 2015.


În municipiul Chișinău, prezența, la aceeași oră, a fost de 14%.


"Pe general, procesul de votare decurge conform procedurilor stabilite, fără incidente semnificative care să pericliteze buna desfășurare a alegerilor. Până în acest moment și-au exercitat dreptul de vot peste 20 de procente din cifra totală a celor așteptați azi la urne", a afirmat Cimil.


Acesta este primul scrutin electoral după venirea la guvernare a unei coaliții compuse din socialiștii proruși ai președintelui Igor Dodon și Blocul ACUM (PAS plus PPDA), declarat proeuropean.


Deși s-a dorit evitarea factorului geopolitic în campania electorală pentru a menaja echilibrul fragil al alianței de la guvernare, acesta marchează mai mult ca oricând actualul scrutin, care ar putea duce la o consolidare a poziției socialiștilor în teritoriu, potrivit observatorilor locali.


Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcția de primar general al Chișinăului. Potrivit sondajelor, principalii favoriți dintre cei 17 candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova sunt Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), și candidatul socialiștilor, Ion Ceban.


Conform rezultatelor ultimului sondaj dat publicității la începutul acestei săptămâni, când se mai puteau face publice anchete sociologice, conform legislației în vigoare, cei doi au cele mai multe șanse să acceadă în turul doi al scrutinului, care ar urma să aibă loc la 3 noiembrie.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6931 secunde