Alegeri în Rusia. Vladimir Putin, inevitabilul conducător

123
1
Alegeri în Rusia. Vladimir Putin, inevitabilul conducător - alegeri-1521116522.jpg

Articole recomandate

Vladimir Putin, fostul ofițer KGB aflat în fruntea Rusiei de mai bine de 18 ani, având toate șansele de a obține un al patrulea mandat în alegerile de duminică, 18 martie, întrupează cu autoritate ambiția unei "Rusii Mari" ce și-a regăsit puterea, notează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Nimeni nu voia să ne vorbească, nimeni nu voia să ne asculte. Ascultați-ne acum!", le-a transmis Vladimir Putin occidentalilor în cel mai recent discurs, rostit în parlament la începutul lunii martie, în care a prezentat noile arme "invincibile" ale Rusiei.

Însă, dacă Putin, ajuns în anul 2000 la conducerea unei țări cu putere instabilă și economie în cădere, este lăudat de numeroși compatrioți, aceasta se întâmplă în primul rând pentru că este omul stabilității și al unei noi prosperități, datorată exploatării constante a resurselor petroliere.

Toate acestea cu prețul unui recul evident al drepturilor omului și libertăților cetățenești, așa cum susțin criticii săi.

Pe scena internațională, cel care a calificat dispariția Uniunii Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea" a încercat să refacă influența Rusiei, redusă considerabil după destrămarea URSS și anii haotici ai președinției lui Boris Elțîn.

Metoda sa este o luptă răbdătoare și încăpățânată, pândind semne de slăbiciune ale adversarului, explica Putin în 2013, răspunzând unui cetățean rus care îi cerea "să facă totul pentru a ajunge din urmă și depăși America", un vechi slogan al epocii sovietice.

În 2014, Putin și-a asumat rolul de restaurator al "Marii Rusii", anexând peninsula ucraineană Crimeea, după ocuparea acesteia de către trupele ruse și un referendum considerat ilegal de comunitatea internațională.

Operațiunea i-a sporit prestigiul pe plan intern, dar a declanșat cea mai gravă criză de după Războiul Rece între Rusia și Occident, care acuză în plus Moscova că sprijină militar rebeliunea separatistă din estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte. 

Comentează știrea

europeanu
16 martie 2018
Ucigasii

adica inevitabilul ucigas.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2854 secunde