Alegeri în Polonia. Conservatorii câștigă teren în regiuni, dar pierd marile orașe

206
Alegeri în Polonia. Conservatorii câștigă teren în regiuni,  dar pierd marile orașe - alegeri-1540477178.jpg

Articole recomandate

Partidul conservator aflat la putere în Polonia a câștigat alegerile locale de duminică în majoritatea regiunilor, dar opoziția va conduce mai multe mari orașe, printre care și capitala Varșovia, conform rezultatelor oficiale publicate în noaptea de miercuri spre joi, transmite AFP.

Partidul Lege și Justiție (PiS, la putere), condus de Jaroslaw Kaczynski, a câștigat în nouă din 16 consilii regionale, cu o majoritate absolută în șase dintre ele, situate în bună parte în estul țării, în acest scrutin considerat ca un test înaintea alegerilor europene de la sfârșitul lunii mai și a alegerilor legislative de peste un an.

Acest rezultat constituie un important avans al PiS în regiuni. La sfârșitul scrutinului din urmă cu patru ani, partidul conservator controla doar un consiliu local.

Coaliția Civică, formată din două partide liberale de opoziție (Platforma Civică și Nowoczesna), a câștigat în șapte consilii regionale, dar nu a obținut majoritatea decât într-unul dintre ele, iar pentru a guverna în celelalte va trebui să formeze o coaliție fie cu Partidul Țărănesc (PSL), aliatul său natural, fie cu Partidul Social-Democrat (SLD) sau chiar cu comitete independente.

Deși sunt învingători în regiuni, conservatorii au suferit un eșec usturător în marea majoritatea a marilor orașe. În orașe precum Varșovia, Lodz, Poznan, Lublin sau Wroclaw, reprezentanții opoziției au câștigat alegerile pentru primărie încă din primul tur. La Gdansk și Cracovia, primarul va fi ales în al doilea tur, la 4 noiembrie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5714 secunde