ALARMĂ FALSĂ! "Cadoul de Crăciun" al Phenianului, doar o alertă de instruire media

128
ALARMĂ FALSĂ!

Articole recomandate

Postul public de radio și televiziune din Japonia NHK a publicat vineri o știre în care informa în mod incorect că Phenianul a lansat o rachetă care a căzut în mare la est de arhipelagul japonez, prezentând apoi scuze și explicând că a fost o alertă de instruire media, transmite Reuters, citată de Agerpres. Această știre eronată a intervenit în contextul în care Statele Unite și aliații lor din estul Asiei au fost în alertă după avertismentul Coreei de Nord de luna aceasta privind un posibil "cadou de Crăciun" pentru Washington, pe care experții l-au interpretat că poate însemna un posibil test de rachete cu rază lungă de acțiune.

Știrea NHK, postată la 22 de minute după miezul nopții pe site-ul său web, relata că "o rachetă nord-coreeană a fost văzută căzând în mare la aproximativ 2.000 km, la est de Capul Erimo din Hokkaido'', ceea ce sugerează o traiectorie de zbor deasupra teritoriului japonez. Aceeași informație a fost transmisă și pe telefoanele mobile prin intermediul aplicațiilor NHK.

NHK a corectat informația pe aceste platforme, precum și la radio și televiziune, în decurs de o jumătate de oră, a declarat un purtător de cuvânt al NHK. "Ne cerem scuze telespectatorilor și publicului nostru", a declarat NHK într-un comunicat publicat pe wesbite-ul său, explicând că alerta a fost în scop de instruire. În text se mai precizează că vor fi revizuite procedurile pentru a preveni o recidivă.

Avertizarea cetățenilor cu privire la dezastre și amenințări de securitate este unul din mandatele postului național de radio-televiziune finanțat din fonduri publice, ai căror crainici fac regulat și frecvent exerciții pentru acoperirea mediatică a cutremurelor și altor dezastre. Când Coreea de Nord a lansat rachete care au survolat Cap Erimo în nordul extrem al Japoniei în 2017, au sunat sirenele și mesaje de alertă au fost emise de guvern pe milioane de telefoane în Japonia, trezindu-i pe oameni din somn. NHK a mai trimis o alertă eronată de știri despre o rachetă nord-coreeană în ianuarie anul trecut.

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a dat Statelor Unite termen până la sfârșitul anului pentru a propune noi concesii în negocierile privind arsenalul nuclear al țării sale și reducerea tensiunilor dintre cele două țări. Ultimul test al unei rachete balistice intercontinentale a avut loc în noiembrie 2017, când Phenianul a lansat Hwasong-15, cea mai mare rachetă pe care a testat-o vreodată. Phenianul a spus că racheta este capabilă să ajungă în Statele Unite.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6606 secunde