Acuzații de omor la adresa unui medic belgian

de Cuget Liber Luni, 13 Ianuarie 2020 113
Un medic belgian suspectat că ar fi sedat în mod abuziv persoane în vârstă într-un centru de îngrijiri paliative a fost inculpat pentru nouă asasinate de către un judecător din Liege (est), au declarat luni doi avocați, relatează AFP, conform Agerpres. Decesele s-au produs în 2017 și 2018. Cazul ar putea ridica problema reglementării acestor sedări, într-o țară în care eutanasia - legalizată din 2002 - este strict încadrată.

Ancheta judiciară a fost deschisă în urma unui denunț din partea centrului CHR de Huy, în apropiere de Liege, unde a lucrat medicul, care de atunci a fost demis, a declarat avocatul său Renaud Molders-Pierre, confirmând informațiile apărute în ziarul Le Soir. Acuzațiile de omor au fost pronunțate în două etape - la începutul anului 2019 pentru patru cazuri raportate de spital, apoi în decembrie pentru alte cinci decese considerate suspecte de anchetatori.

Medicul, prezentat drept 'Denis D.', 62 de ani, contestă faptele pentru care este acuzat, a spus Molders-Pierre. 'El a considerat că a acționat întotdeauna în interesul pacienților săi', iar în ceea ce privește aceste nouă decese suspecte, ale unor persoane cu vârste între 85 și 95 de ani, el s-a confruntat 'cu o situație medicală inextricabilă cu persoane care urmau să moară în scurt timp', a mai spus avocatul.

Primele patru decese au avut loc în același week-end, în cursul căruia Denis D. a luat singur decizia de a seda aceste persoane, încălcând procedura internă a spitalului.

Sedarea 'paliativă' (profundă) implică administrarea unui medicament pentru a scădea starea de conștiență și pentru a calma durerea la pacienții pentru care niciun alt tratament nu este eficient. Ea ar trebui rezervată a priori pacienților al căror deces este considerat iminent de către medic și care ar trebui să intervină într-un interval de o săptămână până la două săptămâni, potrivit specialiștilor.

'Alegerea trebuie să rămână a pacientului sau a rudelor sale în ordinea prevăzută de lege (o lege din 2002 privind drepturile pacientului), și nu cea a medicului', a declarat Gilles Génicot, profesor în drept medical la Universitatea din Liege.

În ceea ce-l privește pe Denis D., 'întrebarea este să știm dacă cadrul legal a fost respectat', a declarat un alt avocat, Alexandre Wilmotte.

Taguri

Alte ştiri din sectiunea Actual

Ultima oră

Titlurile zilei