Acord în cadrul NATO. Washingtonul va plăti mai puțin la bugetul Alianței

333
Acord în cadrul NATO. Washingtonul va plăti mai puțin la bugetul Alianței - acord-1575068985.jpg

Articole recomandate

Țările membre NATO au convenit asupra unui acord care permite SUA să-și reducă contribuția la bugetul de funcționare a Alianței, Franța refuzând totuși să participe la efortul solicitat, au anunțat, joi, mai mulți responsabili ai Alianței Nord-Atlantice, informează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Acest acord a fost încheiat cu câteva zile înainte de summitul NATO care se va desfășura, pe 3 și 4 decembrie, la Londra, la care este așteptat să participe și Donald Trump. 


La ultimul lor summit, în 2018, președintele american ceruse reducerea contribuției țării sale la efortul financiar al NATO. 
SUA asigură în prezent 22,1% din bugetul NATO, care se ridică la 2,5 miliarde de dolari (2,37 miliarde de euro) în 2019, iar Germania, 14,7%, potrivit unei noi formule bazate pe venitul național brut al fiecărei țări. Franța contribuie cu 10,5% din buget. 
Acordul permite SUA să-și reducă contribuția la 16,35% din total. Germania o va aduce pe a ei la același nivel, iar ceilalți aliați, cu excepția Franței, sunt de acord să plătească mai mult. Refuzul Franței de a se asocia acestui acord i-a constrâns pe ceilalți aliați să reexamineze principiul de repartiție a efortului, au explicat responsabilii citați de AFP. 


Parisul a refuzat să participe la respectiva operațiune, considerând că aceasta "riscă să fie un precedent care ar putea permite SUA să-și reducă contribuția la bugetele altor organizații internaționale", a explicat un diplomat de rang înalt. "Este evident că va fi un precedent", a insistat el. 


Acordul nu are nicio legătură cu dezbaterea privind împărțirea poverii cheltuielilor militare, dar "îndepărtează un subiect de dispută" la summitul de săptămâna viitoare, mai subliniază diplomatul. 


"A fost nevoie urgentă de acest acord, întrucât nimeni nu ar fi îndrăznit să-i spună lui Donald Trump că problema nu a fost rezolvată", a spus el. 


Împărțirea poverii cheltuielilor militare va fi un subiect sensibil al summitului, deoarece americanii estimează ca insuficiente eforturile depuse de ceilalți aliați, subliniază delegațiile europene. 


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să anunțe noi cifre care să arate cât au alocat aliații pentru apărare după sosirea lui Donald Trump la putere în 2016, pentru a "demina terenul" înaintea summitului de la Londra.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4069 secunde