A murit Robert Gabriel Mugabe. A fost cel mai longeviv dictator al vremurilor noastre

90
A murit Robert Gabriel Mugabe. A fost cel mai longeviv dictator al vremurilor noastre - mugabe59285800-1567752550.jpg

Articole recomandate

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai mult de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani. Fostul președinte a decedat în Singapore.


Robert Mugabe a fost primul președinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenței, în 1980.

Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat după ce a criticat guvernul din de acolo în 1964.

În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat.

Declarat inițial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, președinte al statului.

Considerat un erou al războiului de independență, a condus țara cu o mână de fier, punând căluș opoziției și ruinându-i economia.

În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcția de președinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani.

Acuzat de management greșit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărțit țara mai multe luni.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4984 secunde