A fost realizat cel mai lung zbor fără escală din lume. Câte ore a durat cursa

192
A fost realizat cel mai lung zbor fără escală din lume. Câte ore a durat cursa - qantas-1571563227.jpg

Articole recomandate

Compania australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion comercial, care a străbătut distanța New York - Sydney în peste 19 ore, având la bord 50 de pasageri și membri ai echipajului, informează DPA și AFP.


Această cursă insolită a străbătut distanța de 16.200 de kilometri care separă cele două orașe în 19 ore și 16 minute, au anunțat duminică dimineață reprezentanții companiei Qantas pe Twitter.


Avionul Qantas 7879 a decolat vineri seară de pe aeroportul John F. Kennedy din New York și a aterizat pe aeroportul Kingsford Smith din Sydney duminică dimineață.


Acesta a fost primul dintr-o serie de trei zboruri pe distanțe foarte lungi prevăzute de compania australiană în 2019.


Qantas, care va testa și un zbor direct între Londra și Sydney, dorește să opereze zboruri comerciale regulate pe distanțe lungi.


Pentru zborul-test din acest weekend, Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 Dreamliner: cabina a fost redusă, pentru a permite ca rezervorul de carburant să fie umplut la capacitate maximă, iar numărul pasagerilor și cantitatea de bagaje au fost reduse.


Toate emisiile de carbon vor fi compensate prin alte măsuri, pentru a reduce poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, au precizat reprezentanții companiei Qantas.


40 de pasageri, inclusiv directori ai companiei Qantas, oameni de știință și jurnaliști, și 10 membri ai echipajului s-au aflat la bordul aeronavei.


Potrivit site-ului flightradar24.com, aparatul de zbor a avut la decolare o greutate de 233 de tone, din care 101 de tone de kerosen.


Patru piloți s-au succedat la comenzile avionului în timpul acestui zbor.


Cercetători de la două universități australiene s-au aflat la bord pentru a monitoriza felul în care pasagerii au dormit și s-au hrănit și pentru a supraveghea nivelul lor de melatonină - "hormonul somnului".


După îmbarcare, pasagerii au fost invitați să își potrivească ceasurile după ora din Sydney. Apoi, ei au fost rugați să nu adoarmă până la căderea nopții în partea estică a Australiei.


În acest scop, le-au fost propuse exerciții fizice și le-au fost servite cafea și alimente condimentate, într-un avion în care luminile nu au fost oprite.




Șase ore mai târziu, pasagerii au primit o masă bogată în glucide, înainte de a fi invitați să nu mai consulte ecranele dispozitivelor lor mobile. Luminile din avion au fost stinse, pentru a favoriza somnul.


Marie Carroll, o cercetătoare de la Universitatea Sydney, care a coordonat experimentul, a explicat pentru AFP că se așteaptă ca această metodă inovatoare să contribuie la reducerea consecințelor negative generate de decalajul orar.


"Acest experiment are scopul de a vedea dacă firmele și companiile aeriene pot să își ajusteze orarele de servire a alimentelor, băuturilor, de efectuare a exercițiilor fizice și de iluminat, pentru ca pasagerii să fie în concordanță cu orarul obișnuit al oamenilor din orașul de destinație", a precizat aceeași cercetătoare.


Cei patru piloți au fost echipați cu dispozitive care măsurau undele lor cerebrale și nivelul lor de vigilență.


Totuși, Australian and International Pilots Association (AIPA), sindicatul care îi reprezintă pe piloții companiei Qantas, s-a declarat îngrijorat în privința timpului de odihnă alocat piloților pe durata acestui zbor, insistând asupra calității somnului, pentru ca performanțele lor să rămână optimale.


Sindicatul menționat a cerut "un studiu științific pe termen lung" în privința impactului avut de astfel de zboruri asupra echipajelor.


Compania Qantas intenționează să opereze zboruri comerciale care să conecteze orașe de pe coasta estică a Australiei - Sydney, Melbourne și Brisbane - cu New York și Londra până în 2022. Astfel de zboruri i-ar ajuta pe pasageri să facă o economie de timp de până la patru ore.


Anul trecut, Qantas a deschis ruta Perth - Londra, singura legătură aeriană directă dintre Australia și Europa.


În prezent, compania Singapore Airlines asigură cel mai lung zbor comercial fără escală, operat între Singapore și Newark, ce are o durată de 18 ore și 30 de minute.


Sursa: Agerpres


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9138 secunde