75 de ani de la Ziua Z! A fost dezvelită prima piatră a memorialului de la Ver-sur-Mer

254
75 de ani de la Ziua Z! A fost dezvelită prima piatră a memorialului de la Ver-sur-Mer - 75-1559845336.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministrul britanic Theresa May au marcat împreună, ieri, împlinirea a 75 de ani de la debarcarea în Normandia (Ziua Z), dezvelind, la Ver-sur-Mer, prima piatră a viitorului memorial în cinstea militarilor britanici căzuți, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres. 


Ceremonia a reprezentat ultima apariție oficială în străinătate a premierului britanic, care va demisiona, astăzi, din funcție, în urma eșecului de a pune în practică ieșirea țării din Uniunea Europeană, amânată până la 31 octombrie. 
La finalul alocuțiunii, Emmanuel Macron i-a transmis Theresei May "întreaga (sa) prietenie": "A fost o plăcere să lucrez și să acționez cu încredere alături de dumneavoastră. Conducătorii trec, dar munca pe care ei o înfăptuiesc rămâne". 
Exprimându-se în limba engleză, Macron a reafirmat soliditatea, legăturile aparte dintre Franța și Marea Britanie, subliniind că, "indiferent ce se va întâmpla, noi vom fi întotdeauna alături pentru că acesta este destinul nostru comun". 


Theresa May nu a făcut nicio aluzie în discurs la plecarea sa din funcție, ci a adus un omagiu curajului și devotamentului celor 156.000 de soldați, dintre care 83.000 din Regatul Unit și din Commonwealth, care au debarcat în Normandia în Ziua Z. 
"Este extrem de mișcător să ne aflăm astăzi aici, să privim deasupra plajelor unde a avut loc una din cele mai importante bătălii pentru libertate din analele istoriei", a declarat ea, în fața celor 200 de invitați, jumătate dintre ei britanici, printre care și câțiva veterani medaliați. 


Cei doi lideri au dezvelit prima piatră a memorialului ce va fi ridicat, cu fața la mare, în cinstea celor 22.000 de militari căzuți sub comanda britanică în cursul bătăliei din Normandia, în 1944. Monumentul este finanțat de guvernul britanic, care este pregătit să investească aproape 20 milioane de lire. 


Memorialul, prevăzut să fie inaugurat pe 6 iunie 2020, domină Gold Beach, una din cele cinci plaje unde, în ziua de 6 iunie 1944, a avut loc debarcarea a 25.000 de militari, în majoritate britanici. 


După evenimentul de la Ver-sur-Mer, președintele francez s-a deplasat pentru o ceremonie unde era invitat și omologul său american Donald Trump, la cimitirul american de la Colleville-sur-Mer. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0873 secunde