Criză în Republica Moldova

47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu

372
47% din moldoveni consideră legitim guvernul condus de Maia Sandu - 47-1560549263.jpg

Articole recomandate

Aproximativ 47% dintre respondenții unui sondaj realizat de compania iData în Republica Moldova consideră guvernul Maiei Sandu legitim, în timp ce 18% consideră legitim guvernul condus de Pavel Filip, iar 35% - niciunul din cele două executive, informează Radio Chișinău, consultat de Agerpres. 


Potrivit sondajului, 64% din respondenți, dintre cei care au oferit un răspuns clar, au o atitudine pozitivă față de coaliția temporară formată din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Blocul ACUM (PAS și Platforma DA), iar 68% condamnă hotărârea Curții Constituționale de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. 


Ca soluție de depășire a crizei, 35% consideră că guvernul Filip ar trebui să se retragă, 24% optează pentru negocieri între Partidul Democrat (PDM) și coaliția PSRM-ACUM, iar 22% optează pentru alegeri anticipate. 


Sondajul a fost realizat în perioada 12-13 iunie, pe un eșantion de 720 de persoane, iar marja de eroare a fost de 3,65%. 
De la sfârșitul săptămânii trecute, în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere. Sâmbăta trecută, Partidul Socialiștilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) și au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu. Președinte al parlamentului a fost aleasă Zinaida Grecianîi, fosta șefă a executivului din perioada când la guvernare se aflau comuniștii lui Vladimir Voronin. 


A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiștii formarea unei alianțe majoritare, Curtea Constituțională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraților, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcția de președinte, iar premierul în exercițiu, Pavel Filip, a fost numit președinte interimar. De asemenea, Curtea Constituțională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie. Executivul lui Pavel Filip nu dorește să plece de la putere, chiar dacă tot mai mulți actori internaționali au recunoscut noul guvern al Maiei Sandu, conform observatorilor. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5327 secunde