27 august, zi de DOLIU NAȚIONAL în Italia, în urma cutremurului devastator

80
27 august, zi de DOLIU NAȚIONAL în Italia, în urma cutremurului devastator - cutremurcentrulitaliei11024x670-1472223767.jpg

Articole recomandate

Autoritățile italiene au decis să declare ziua de sâmbătă zi de doliu național, după seismul de miercuri, din centrul Peninsulei, soldat cu 268 de morți, relatează realitatea.net.


Tot sâmbătă, la Ascoli Piceno, capitala provinciei Marche, vor avea loc funeralii naționale pentru victime. La ceremonia organizată la Domul din localitate va lua parte și președintele italian, Sergio Mattarella.

Anunțul a fost făcut de președintele regiunii Marche, în cursul unei reuniuni cu președintele Camerei Reprezentanților, Laura Boldrini, și cu parlamentarii din Marche.

"Ar fi fost un semnal urât, dacă statul nu ar fi decis să organizeze funeralii colective și solemne pentru victimele cutremurului", a declarat Boldrini.

Cutremurul, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc miercuri, la ora locală 3.36 (4.36, ora României), la aproximativ 100 de kilometri nord-est de Roma, într-o zonă muntoasă din centrul Italiei. Cele mai multe dintre persoanele ucise sau rănite sunt turiști aflați în trecere, ceea ce complică identificarea corpurilor.

Aproximativ 5.000 de persoane - polițiști, pompieri, militari sau voluntari - au căutat în noaptea de joi spre vineri, cu ajutorul unor utilaje sau cu mâinile goale, supraviețuitori între dărâmături.

Majoritatea clădirilor din zona afectată au fost construite cu sute de ani în urmă, ceea ce explică distrugerea pe scară largă. Ministrul Culturii, Dario Franceschini, a spus că toate cele 293 de situri culturale din regiune, majoritatea biserici, s-au prăbușit sau au fost avariate grav, scrie news.ro.

Cutremurul a lăsat în urmă mii de oameni care au pierdut totul, iar mulți dintre ei și-au petrecut ultimele două nopți sub cerul liber, în mașini sau în corturile puse la dispoziție de autorități. Circa 1.200 de oameni au găsit adăpost în taberele pentru sinistrați înființate de autorități în jurul localităților afectate, relatează Reuters. La Amatrice, 50 de bătrâni și copii au dormit într-o sală locală de sport.

În total, autoritățile au pus la dispoziția sinistraților 3.500 de paturi în regiunea afectată de seism, a anunțat șeful Protecției Civile italiene, Immacolata Postiglione, într-o conferință de presă, potrivit La Repubblica.

Principalele tabere de corturi au fost înființate la Accumoli, Amatrice, Montegallo și Arqueata. De asemenea, centre de primire au fost deschise în alte cinci orașe din regiunea Umbria unde seismul nu a provocat pagube majore.

Cu toate acestea, mulți dintre cei care au rămas fără locuințe în timpul seismului de miercuri au preferat să se refugieze la rude sau prieteni din alte regiuni. De asemenea, unii oameni au ales să doarmă în mașini, pentru a fi aproape de orașele lor, aflate în ruină.

Aproximativ 2.100 de oameni au cerut ajutor, inclusiv alimente, din partea autorităților.

Unii supraviețuitori, escortați de pompieri, au primit dreptul de a se întoarce în casele lor pentru a lua lucrurile esențiale pe care le-au mai găsit.

Seismul de miercuri a fost urmat de aproape o mie de replici, dintre care cea mai recentă vineri dimineață. Aceasta a avut magnitudinea 4,7 și a aprovocat panică la Amatrice.

Italia a declarat stare de urgență în regiunile cele mai grav afectate, iar premierul italian Matteo Renzi, care a convocat joi seară o ședință de urgență a Guvernului, a decis să aloce, în prima etapă, 50 de milioane de euro pentru reconstrucție.

În plus, Renzi a anulat taxele pentru locuitorii din zona afectată și a anunțat o nouă inițiativă, "Case italiene", menită să împiedice construcțiile precare. El a avertizat, însă, că este absurd ca cineva să creadă că Italia poate construi case complet rezistente la seisme.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0842 secunde